2 октомври 2012 г.

"Любов"

„Борбата“ ми със списъка продължава. И този път не останах разочарована. Реших, че ще бъде „Любов“ – не любовен роман, а „книга за любовта“, „книга за мъката да откриеш път към себе си.“

„Какво означава търпението? То означава да гледаш бодлите и да виждаш розата, да гледаш нощта и да виждаш зората. Нетърпението означава да бъдеш късоглед, да не виждаш резултата. Който обича […], остава търпелив понеже знае, че се иска време непълната луна да стане пълна.”

„Искаш ли да промениш начинът, по който другите се отнасят към теб, първо промени начина, по който самият ти се отнасяш към себе си. Не се ли научиш да се обичаш искрено, докрай, няма как да бъдеш обичан. След като достигнеш този етап, бъди признателен за всеки бодил, който другите може би ще хвърлят по теб. Това е знак, че скоро ще вървиш под дъжд от рози.”

„Съмняваме се, как да не се съмняваме, и съмненията са хубаво нещо. Те показват, че си жив и не си спрял да търсиш.”

„И през ум не ми е минавало, че е възможно да живееш с някого под един покрив, да спиш в едно легло и пак да чувстваш, че той всъщност не е до теб.”

„Богат е животът, преизобилен и пълен. Или най-малкото си мислиш така, докато не се появи някой, благодарение на когото разбираш какво ти е липсвало през цялото време. Подобно на огледало, в което се оглежда не онова, което го има, а онова, което липсва, този човек ти показва пустотата в душата ти – пустотата, която упорито си отказвал да видиш. […] Най-важното е да намериш душа, която да допълва твоята.”

„Има ли начин да проумееш какво е любов, ако първо не си обичал?
Любовта не може да се обясни. Тя може само да се изживее.
Любовта не може да се обясни, но именно тя обяснява всичко”

„За съжаление хората вечно надзъртат в тепсиите на другите. Вместо да си гледат работата, ги съдят. Не преставам да се изумявам само какви неща измислят! Стигне ли се до прозрения и злословия, въображението им не знае предел.”

„Всяка истинска любов и приятелство са разказ за неочаквано преобразяване. Ако преди да обикнем и след като сме обичали, сме едни и същи, значи не сме обичали достатъчно.”

[…] Но и досега важи старата поговорка: където има любов, неминуемо има и болка.”

„И през ум не ми минаваше, че допускам най-разпространената и най-болезнена грешка, която жените правят, откакто свят светува: да си мислят лековерно, че с любовта си могат да променят мъжете, които обичат.”

„Любовта е жива вода. А влюбеният е душа от огън.
Светът се върти по друг начин, когато огънят обикне водата.”